346
Μάρλεϊ, ένας από τους πρώτους σούπερ σταρ που προέρχονταν από μια αναπτυσσόμενη χώρα |

Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς το σπίτι του Μπομπ Μάρλεϊ στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 22:00
Μάρλεϊ, ένας από τους πρώτους σούπερ σταρ που προέρχονταν από μια αναπτυσσόμενη χώρα
|

Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς το σπίτι του Μπομπ Μάρλεϊ στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 22:00

Ένα σπίτι στο λονδρέζικο Τσέλσι, όπου κατέφυγε ο Μπόμπ Μάρλεϊ μετά από την απόπειρα δολοφονίας του στην Τζαμάικα, θα ανακηρυχτεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο δημόσιος οργανισμός English Heritage που ασχολείται με την διαχείριση της αγγλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, θα τοποθετήσει μία χαρακτηριστική μπλε πλάκα στο εν λόγω κτίριο, που βρίσκεται στην οδό Οκλεϊ, μια κάθετο της Κινγκς Ρόουντ, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και σε άλλες τοποθεσίες που σχετίζονται με σπουδαίες προσωπικότητες της βρετανικής ιστορίας και λειτουργούν ως μέσο σύνδεσης του ανθρώπου με τον χώρο όπου έζησε ή δημιούργησε.

Το σπίτι (δεξιά, με κόκκινο) όπου διέμεινε ο Μάρλεϊ, στο κέντρο του Λονδίνου

Στο σπίτι αυτό έζησε ο τζαμαϊκανός μουσικός μαζί με τη μπάντα του, τους Wailers, για σχεδόν όλο το 1977.

Στο Λονδίνο ο Μάρλεϊ βρέθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά την σχεδόν μοιραία νύχτα της 3ης Δεκεμβρίου του ’76, όταν επτά ένοπλοι εισέβαλλαν στην κατοικία του στο Κίνγκστον με σκοπό να τον εκτελέσουν -τελικά τραυμάτισαν την γυναίκα του, Ρίτα και τον μάνατζερ του.

Όταν η μπάντα δεν ηχογραφούσε τραγούδια για το άλμπουμ «Exodus», πήγαιναν όλοι μαζί να παίξουν ποδόσφαιρο στο πάρκο Μπάτερσι, σε απόσταση δέκα λεπτών από το σπίτι.

Ο ιστορικός Ντέιβιντ Ολουσόγκα, επικεφαλής του οργανισμού, δήλωσε ότι ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την απονομή της μπλε πλάκας.

«Ο Μάρλεϊ παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους μουσικούς του 20ού αιώνα. Ήταν ένας από τους πρώτους σούπερ σταρ που προέρχονταν από μια αναπτυσσόμενη χώρα. Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στον κόσμο και άνοιξε τον δρόμο για άλλους καλλιτέχνες από αναπτυσσόμενες χώρες», τόνισε.

Περίπου 12 μπλε πλάκες δίνονται κάθε χρόνο και ο βασικός όρος είναι όλοι οι πιθανοί παραλήπτες να έχουν πεθάνει για τουλάχιστον 20 χρόνια και η υποψηφιότητα τους να στηρίζεται από το βρετανικό κοινό.

Το πρωί της Τρίτης αποκαλύφθηκε μια μπλε πλάκα για τον κινηματογραφιστή, καλλιτέχνη και ακτιβιστή υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων Ντέρεκ Τζάρμαν έξω από μια πρώην αποθήκη κοντά στην Τάουερ Μπριτζ όπου έζησε και χρησιμοποίησε ως στούντιο.

Η μπλε πλάκα προς τιμήν του σκηνοθέτη Ντέρεκ Τζάρμαν

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...