769
Διαρκείς έλεγχοι από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και πεζοναύτες των σημείων όπου θα καθίσουν οι λιγοστοί επίσημοι στην τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν | Jeenah Moon/Pool via REUTERS

Οι εξεγερμένοι του Καπιτωλίου τού θυμίζουν την Αλ Κάιντα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 22:00
Διαρκείς έλεγχοι από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και πεζοναύτες των σημείων όπου θα καθίσουν οι λιγοστοί επίσημοι στην τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν
|Jeenah Moon/Pool via REUTERS

Οι εξεγερμένοι του Καπιτωλίου τού θυμίζουν την Αλ Κάιντα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 22:00

Παρότι το Σαββατοκύριακο κύλησε ομαλά στην Ουάσιγκτον και στις πρωτεύουσες των αμερικανικών πολιτειών, οι επικεφαλής και οι ειδικοί των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ εξακολουθούν να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, όχι μόνον ενόψει της επικείμενης τελετής ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν αλλά και όσον αφορά το μέλλον της Αμερικής.

Ο στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ. Απόστρατος, πια… EPA/ANDREW GOMBERT

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο Στάνλεï ΜακΚρίσταλ, απόστρατος στρατηγός του αμερικανικού στρατού ο οποίος υπήρξε, μεταξύ άλλων, επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ ενώ στη συνέχεια ηγήθηκε της εκστρατείας των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων κατά των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

Ο 66χρονος πεπειραμένος στρατιωτικός υποστηρίζει πως στην εξέγερση εξτρεμιστικών ομάδων που συσπειρώνονται γύρω από το μότο «Stop the Steal» (Σταματήστε την κλοπή των εκλογών) διακρίνονται «οι ίδιες δυνάμεις που ενεργοποίησε η Αλ Κάιντα στο Ιράκ, όπου μία ολόκληρη γενιά νέων κι οργισμένων ανθρώπων, φτωχών και δίχως μέλλον, ακολούθησε έναν ηγέτη που υποσχόταν να τους οδηγήσει σε έναν καλύτερο τόπο, συνθέτοντας μία ιδεολογία που δικαιολογούσε τη βία. Αυτό συμβαίνει σήμερα στην Αμερική».

Πυρήνες και «λύκοι»

Υπάρχει (εδώ και καιρό) ο φόβος τρομοκρατικών επιθέσεων από άγνωστους εξτρεμιστικούς πυρήνες αλλά και από «μοναχικούς λύκους». Ωστόσο έπειτα από την εισβολή των πιο σκληροπυρηνικών από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου, ιαχές πολεμικές άρχισαν να βγάζουν ακόμα και σερίφηδες που πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικανούς, ακόμα και τοπικά στελέχη του κόμματος.

Στο Ουισκόνσιν, ο Τζον Κραφτ, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην κομητεία Σεντ Κρουά, μέσω μίας ανάρτησης του στο Διαδίκτυο, απηύθυνε έκκληση στους κομματικούς του συντρόφους να «προετοιμαστούν για πόλεμο». Η ρεπουμπλικανική ηγεσία της πολιτείας περιορίστηκε να κάνει λόγο για «κακή επιλογή λέξεων», ζητώντας από τον ετοιμοπόλεμο Κραφτ να διαγράψει την επίμαχη ανάρτησή του. Ομως η εμπρηστική κι επικίνδυνη προτροπή του παρέμεινε στο Διαδίκτυο για τουλάχιστον μία εβδομάδα, πριν διαγραφεί, τελικά, κι ο ρεπουμπλικανός πολιτικός παραιτηθεί.

Στην Καλιφόρνια, στην κομητεία της Σάντα Κλάρα, ο Φιλ Ρέινολντς, μέλος της κεντρικής επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, την 6η Ιανουαρίου κάλεσε τους Αμερικανούς να εξεγερθούν, γράφοντας στο Facebook ότι «ο εμφύλιος πόλεμος άρχισε, πολίτες πάρτε τα όπλα». Ενας άλλος Ρεπουμπλικανός, ο Ράντι Βόπελ, μέλος, μάλιστα, της πολιτειακής συνέλευσης της Καλιφόρνια, δεν δίστασε στον απόηχο της εισβολής στο Καπιτώλιο να γράψει την 9η Ιανουαρίου σε μία εφημερίδα του Σαν Ντιέγκο ότι «αυτοί είναι οι πρώτοι πυροβολισμοί κατά της τυραννίας. Στη συνέχεια θα έρθει η σειρά των τυράννων».

Πρόκειται για μεμονωμένα κρούσματα αλλά αποτελεί γεγονός πως σημειώνονται διαρκώς νέα, και αυτό αποδεικνύει την τεράστια ζημιά που προκάλεσε ή μάλλον τη βαθιά πληγή που άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική κοινωνία μέσω της εκστρατείας του όσον αφορά την «κλοπή» των εκλογών.

Και το τίμημα πληρώνουν σήμερα ακόμα και υπεύθυνα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, όπως η Τζιν Εβανς, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Μιζούρι, η οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί επειδή δεν άντεχε τις πιέσεις των φανατικών οπαδών του απερχόμενου αμερικανού προέδρου, οι οποίοι προκειμένου να μην εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο ο ηγέτης τους, δεν θα είχαν πρόβλημα να αποπειραθούν να πετύχουν τον στόχο τους ακόμη και με πραξικόπημα. Το ότι ο Τζο Μπάιντεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα για να επουλώσει αυτήν τη βαθιά πληγή, θεωρείται πλέον δεδομένο.

Εμπόλεμη ζώνη η Ουάσιγκτον όπως η Βαγδάτη

Την ίδια ώρα, την Βαγδάτη στις χειρότερες περιόδους της θυμίζει η οχυρωμένη, σχεδόν απόρθητη – εν όψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν – πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο κέντρο της Ουάσιγκτον έχει δημιουργηθεί μία «Green Zone», δηλαδή μία πράσινη ζώνη στην οποία ισχύουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και η πρόσβαση είναι αυστηρά ελεγχόμενη και περιορισμένη.

Φράγματα και κοφτερά συρματοπλέγματα γύρω από το Καπιτώλιο. REUTERS/Caitlin Ochs

Το FBI, συνεπικουρούμενο από το Πεντάγωνο, έχει ήδη αρχίσει να περνά από ψιλό κόσκινο τους σχεδόν 25.000 εθνοφρουρούς, (περισσότερους, δηλαδή, από τους αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται σήμερα στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Συρία) που έχουν κινητοποιηθεί για την ομαλή διεξαγωγή της τελετής ορκωμοσίας. Ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο κάποιος ή κάποιοι από αυτούς να ανήκουν σε πολιτοφυλακές ή εξτρεμιστικές ομάδες και να έχουν σχεδιάσει να προβούν σε απρόβλεπτες ενέργειες.

Ακριβώς ο ίδιος φόβος διακατείχε τους Αμερικανούς και στο Αφγανιστάν. Οι αποκαλούμενες «green-on-blue attacks», επιθέσεις μελών των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας εναντίον των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων, κόστισαν πολλές ανθρώπινες ζωές κατά την πολυετή αμερικανική παρουσία στη χώρα.

Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, τους τρομάζει το ενδεχόμενο να σημειωθούν ««blue-on-blue attacks», δηλαδή επιθέσεις Αμερικανών κατά Αμερικανών. Οι έρευνες των διωκτικών αρχών επιβεβαίωσαν πως μεταξύ των εισβολέων στο Καπιτώλιο συγκαταλέγονταν βετεράνοι αλλά και αστυνομικοί και το γεγονός αυτό εντείνει περισσότερο τις ανησυχίες των αρχών.

Ανδρες της Εθνοφρουράς σε σημείο ελέγχου με φόντο το μνημείο Ουάσιγκτον. Η Αμερική δεν αισθάνεται ασφαλής… REUTERS/Caitlin Ochs

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...