443
Ο Σάντσεθ κατά την παρουσίαση της αφίσας του κόμματός του, η οποία επικεντρώνεται στο δυνατό χαρτί, τον ίδιο | REUTERS/Jon Nazca

Ισπανία: Ο Σάντσεθ προηγείται, παραμένει γρίφος το μετεκλογικό σκηνικό

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2019, 11:10
Ο Σάντσεθ κατά την παρουσίαση της αφίσας του κόμματός του, η οποία επικεντρώνεται στο δυνατό χαρτί, τον ίδιο
|REUTERS/Jon Nazca

Ισπανία: Ο Σάντσεθ προηγείται, παραμένει γρίφος το μετεκλογικό σκηνικό

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2019, 11:10

Μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) αυξάνει το προβάδισμά του, δίνοντας στο πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ τον πρώτο λόγο στην μετεκλογική διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πάντως, σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου GAD3 που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ABC, το PSOE δεν φαίνεται να εξασφαλίζει πλειοψηφία στην ισπανική Βουλή.

Είναι η τρίτη δημοσκόπηση μέσα σε δύο ημέρες που καταγράφει ότι το PSOE αυξάνει το προβάδισμα του. Παράλληλα, η δυνητική συμμαχία τριών κομμάτων του φάσματος από την Κεντροδεξιά ως την άκρα Δεξιά (Λαϊκό Κόμμα, Ciudadanos, Vox) μπορεί να πάρει την πλειοψηφία των εδρών στην ισπανική εθνική αντιπροσωπεία.

Οι Σοσιαλιστές οδεύουν να εξασφαλίσουν 31,5% των ψήφων και 134-139 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο των 350 εδρών, δηλαδή 54 περισσότερες από ό,τι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2016. Το ποσοστό του PSOE καταγράφει αύξηση κατά 0,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του ίδιου ινστιτούτου που δημοσίευσε η εφημερίδα στις 16 Απριλίου και κατά 5 μονάδες από δημοσκόπηση που είχε δημοσιευθεί τον Ιανουάριο.

Δεύτερο κόμμα οδεύει να αναδειχθεί το PP με 20,1% των ψήφων (-0,8% σε σχέση με τις 16 Απριλίου). Το παραδοσιακό κόμμα της ισπανικής Δεξιάς θα καταλάβει 81 ως 86 έδρες στο κοινοβούλιο, χάνοντας 56 σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, πάντα κατά τη δημοσκόπηση.

Οι Ciudadanos οδεύουν να εξασφαλίσουν 13,9% και 42-44 έδρες, από 32 στην απερχόμενη ισπανική Βουλή.

Το νεοπαγές ακροδεξιό κόμμα Vox οδεύει να γίνει το τέταρτο ισχυρότερο κοινοβουλευτικό κόμμα με 30-32 έδρες, μολονότι εξασφαλίζοντας το 11,4% των ψήφων θα υπολείπεται των Podemos, οι οποίοι προβλέπεται να λάβουν 12,1% και περίπου 27 έδρες.

Το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος είναι μειωμένο κατά 0,4% σε σχέση με τη δημοσκόπηση της 16ης Απριλίου. Παρ’ όλ’ αυτά, θα είναι, εάν η πρόβλεψη επαληθευτεί, η πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες που μια ακροδεξιά παράταξη θα καταλάβει έδρες στην ισπανική Βουλή.

Η δυνητική συμμαχία Λαϊκού Κόμματος, Ciudadanos και Vox οδεύει να προσελκύσει το 45,4% των ψήφων και 153 ως 162 έδρες, αντιστοίχως 23 ως 14 λιγότερες από την πλειοψηφία (176).

Ενα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι πως το 33% των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο ενόψει της αναμέτρησης της Κυριακής.

Ο Σάντσεθ θα μπορέσει να επανεκλεγεί πρωθυπουργός εάν εξασφαλίσει τη στήριξη τουλάχιστον δύο από ένα ευρύ φάσμα κομμάτων, μεταξύ τους τους Podemos και την καταλανική παράταξη που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας. Η τελευταία, παρότι τον είχε υποστηρίξει όταν υπέβαλε πρόταση μομφής εναντίον της τότε κυβέρνησης του PP τον περασμένο Ιούνιο, τον εξανάγκασε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο, όταν καταψήφισε το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

* Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου GAD3 για λογαριασμό της εφημερίδας ABC διενεργήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 10.000 ψηφοφόρων από την 1η ως τη 19η Απριλίου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±1%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...