379
Από την επίσημη επίσκεψη του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2022 | ΓΤΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2023, 19:03
Από την επίσημη επίσκεψη του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2022
|ΓΤΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2023, 19:03

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επαφών του για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην εμπόλεμη περιοχή, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης «χαιρέτισε τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας για αποκλιμάκωση και τερματισμό της βίας», σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν από το Μαξίμου.

Ενδεικτικές του «διπλωματικού πυρετού» στον οποίο βρίσκεται η Αθήνα οι επικοινωνίες που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, με αντικείμενο την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη συνομιλήσει με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί να λάβει ρόλο μεσολαβητή στη σύγκρουση, αλλά και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, της οποίας η γειτνίαση με τη Λωρίδα της Γάζας την καθιστά «σημαντικό παίκτη» στις εξελίξεις, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι (περισσότερα εδώ).

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Κάιρο το Σάββατο, στο πλαίσιο «μίας σημαντικής πολυμερούς Διάσκεψης την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το παλαιστινιακό πρόβλημα», όπως ανακοίνωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου της Τετάρτης.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην κυβερνητική σύσκεψη, και αφού εξέφρασε την οδύνη του για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η Ελλάδα αναγνωρίζει «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντα όμως με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» και «έχοντας αυτή τη στιγμή ως κύριο μέλημα την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» –τις θέσεις αυτές μετέφερε, όπως είπε, και στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τρίτης.

«Είναι επιβεβλημένο -η Ελλάδα ως χώρα της Ανατολικής Μεσογείου το γνωρίζει αυτό καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον- να μην επεκταθεί η σύρραξη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα (…). Η Ελλάδα έχει λόγο σε αυτή τη νέα “έκρηξη” στη Μέση Ανατολή και μάλιστα με την δική της σφραγίδα. Είμαστε δύναμη λύσης, είμαστε το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης αλλά είμαστε και το τελευταίο δυτικό φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας», τόνισε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...