851
Αντρες σηκώνουν το φέρετρο της Λάιρα ΜακΚί για να το μεταφέρουν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Αννας, στο Μπέλφαστ | REUTERS

Μπέλφαστ: Θρήνος στην κηδεία της Λάιρα ΜακΚί

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2019, 17:40
Αντρες σηκώνουν το φέρετρο της Λάιρα ΜακΚί για να το μεταφέρουν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Αννας, στο Μπέλφαστ
|REUTERS

Μπέλφαστ: Θρήνος στην κηδεία της Λάιρα ΜακΚί

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2019, 17:40

Οι φίλοι και φίλες της Λάιρα ΜακΚί φορούσαν στην κηδεία της μπλουζάκια με ήρωες του Χάρι Πότερ, των κόμικ της Μαρβέλ και τα χρώματα του ουράνιου τόξου για να αποχαιρετήσουν την 29χρονη δημοσιογράφο, που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λοντοντέρι από σφαίρα του Νέου IRA.

Η κηδεία της Λάιρα έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Μπέλφαστ, στον καθεδρικό ναό της Αγίας Αννας, παρουσία των πρωθυπουργών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, του προέδρου της Ιρλανδίας, Μάικλ Χίγκινς, της αρχηγού του κόμματος Σιν Φέιν, Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, υπουργών των κυβερνήσεων της Βρετανίας και της Ιρλανδίας και άλλων πολιτικών ηγετών.

Από αριστερά: Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, της Βρετανίας, Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Ιρλανδίας, Μάικλ Χίγκινς

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή, που περιγράφει το BBC, όταν οι παριστάμενοι στην κηδεία σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν τον λόγο του ιερέα Μάρτιν Μάγκιλ, ο οποίος αναρωτήθηκε: «Γιατί, στο όνομα του Θεού, πρέπει να πεθάνει μία 29χρονη γυναίκα, που είχε όλη της την ζωή μπροστά της, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;», αναφερόμενος στην σπάνια κοινή παρουσία των ηγετών όλων των πολιτικών κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας και των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, στην κηδεία της Λάιρα. Τελευταίοι που σηκώθηκαν όρθιοι (μάλλον αναγκαστικά) για να τον χειροκροτήσουν, ήταν οι πολιτικοί, που κάθονταν στις πρώτες σειρές.

Φίλες της Λάιρα πηγαίνουν στην κηδεία της φορώντας μπλουζάκια με το όνομά της, εμπνευσμένα από τον αγαπημένο της Χάρι Πότερ

Οι αγαπημένοι φίλοι και φίλες της ΜακΚί φόρεσαν τα μπλουζάκια έπειτα από προτροπή της οικογένειάς της και της συντρόφου της, Σάρα Κάνινγκ, που είχε ζητήσει με ανάρτησή της στο Facebook, να γίνει η κηδεία μια «γιορτή για τη ζωή της. Ξέρω ότι θα το λάτρευε αυτό», έγραψε η Κάνινγκ.

 

Η σύντροφος της Λάιρα ΜακΚί, Σάρα Κάνινγκ, πάνω από το φέρετρο
Ανακοίνωση της οικογένειας

«Ζητούμε από όλους όσοι γνώριζαν την Λάιρα να συνεχίσουν να μεταδίδουν το μήνυμά της αισιοδοξίας και ελπίδας, τιμώντας την μνήμη της και δείχνοντας αξιοπρέπεια και σεβασμό», ανέφερε παράλληλα η οικογένειά της σε ανακοίνωση, που εξέδωσε πριν από την τελετή.

«Ο μόνος τρόπος να νικηθεί το μίσος και η μισαλλοδοξία είναι με την αγάπη, την κατανόηση και την ευγένεια», πρόσθεσε.

Φίλες και φίλοι της Λάιρα ΜακΚί με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, στην κηδεία της

 

Η νεκροφόρα με τη σορό της δημοσιογράφου κατευθύνεται στον καθεδρικό ναό του Μπέλφαστ

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας, η 29χρονη ΜακΚί τραυματίστηκε θανάσιμα από έναν άνδρα, ο οποίος άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών που μετείχαν σε επέμβαση των δυνάμεων της τάξης, το βράδυ της Πέμπτης, σε συνοικία καθολικών στο Λοντοντέρι.

Τα επεισόδια στο Λoντοντέρι, κατά τα οποία σκοτώθηκε η νεαρή δημοσιογράφος, σημειώθηκαν λίγο πριν από το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των καθολικών, κατά το οποίο οι ρεπουμπλικανοί γιορτάζουν την επέτειο της Εξέγερσης του Πάσχα του 1916 κατά της βρετανικής κυριαρχίας.

Η οργάνωση Νέος IRA αναγνώρισε την Τρίτη ότι φέρει την ευθύνη για τον θάνατο της νεαρής δημοσιογράφου, λέγοντας ότι βρισκόταν «δίπλα σε εχθρικές δυνάμεις» και ζήτησε «ειλικρινά συγγνώμη» από τους οικείους της.

Τα μέλη του Εθνικού Σωματείου Δημοσιογράφων διοργάνωσαν τιμητική υποδοχή στην σορό της δημοσιογράφου.

Σπάνια κοινή ανακοίνωση των κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας

«Παντού στην Ιρλανδία, στον βορρά όπως και στον νότο, αισθανόμαστε βαθειά λύπη και τεράστιο θυμό», δήλωσε στο BBC, η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, ηγέτης του κόμματος του Σιν Φέιν.

«Είμαστε αποφασισμένοι, ότι μια τόσο μικρή ομάδα, που δεν εκπροσωπεί κανέναν, δεν θα μας οδηγήσει πίσω στο παρελθόν», τόνισε, αναφερόμενη στον Νέο IRA.

Τα έξι κύρια πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας -συμπεριλαμβανομένων των ενωτικών και των ρεπουμπλικανών, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Μπέλφαστ- εξέδωσαν σε μια σπάνια κίνησή τους κοινή ανακοίνωση για τον θάνατο της δημοσιογράφου.

«Ο θάνατος της Λάιρα», γράφουν σε αυτήν, «συνιστά επίθεση κατά της ειρήνης και της δημοκρατικής διαδικασίας».

Μνήμες από το παρελθόν

Η δολοφονία της δημοσιογράφου αναβίωσε μνήμες του παρελθόντος από τις «Ταραχές» που σπάρασσαν τη Βόρεια Ιρλανδία από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η βία αυτή μεταξύ των εθνικιστών καθολικών, υποστηρικτών της επανένωσης της Ιρλανδίας, και των ενωτικών προτεσταντών, υπερασπιστών της παραμονής στη Βρετανία, είχε προκαλέσει τον θάνατο 3.500 ανθρώπων μέχρι το Πάσχα του 1998, όταν η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, επέβαλε την απόσυρση των βρετανικών δυνάμεων και τον αφοπλισμό του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).

Ωστόσο, διαφωνούντες ρεπουμπλικανοί, που αγωνίζονται για την επανένωση της Ιρλανδίας ακόμη και με τα όπλα, παραμένουν ενεργοί, όπως συμβαίνει με τον Νέο IRA, ο οποίος ιδρύθηκε το 2012.

Η οργάνωση αυτή απορρίπτει την συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 και επιδιώκει την ένωση με την Ιρλανδία.

Ιερείς και πλήθος κόσμου χειροκροτούν τη στιγμή που η νεκροφόρα με το φέρετρο της Λάιρα φεύγει από τον καθεδρικό ναό μετά το τέλος της τελετής

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...