623
Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου την Τρίτη για τον νέο εκλογικό νόμο | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πώς θα κυβερνούν με πολλούς Καμμένους;

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 22 Ιουνίου 2016, 06:59
Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου την Τρίτη για τον νέο εκλογικό νόμο
|INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πώς θα κυβερνούν με πολλούς Καμμένους;

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 22 Ιουνίου 2016, 06:59

Ο Πρωθυπουργός άρχισε τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Για το πρώτο υπάρχει πολύς χρόνος, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή. Για το δεύτερο η κυβέρνηση δείχνει να βιάζεται.

Γιατί άραγε; Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος πρέπει να γίνεται σε χρόνο «πολιτικά ουδέτερο», δηλαδή όχι κοντά σε εκλογική αναμέτρηση. Τυπικά έτσι φαίνεται να είναι σήμερα, καθώς εκλογές δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Ετσι η κυβερνητική πρόθεση φαίνεται «αγαθή».

Είναι, όμως, έτσι; Αν ήταν, γιατί  η κυβέρνηση επιδιώκει να ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος από τα δύο τρίτα της Βουλής (200 βουλευτές), ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές; Για τους μη γνωρίζοντες, το εμπόδιο αυτό έχει τεθεί ακριβώς για να μην αλλάζει κάθε τρείς και λίγο το εκλογικό σύστημα με βάση τις στενές επιδιώξεις του κόμματος ή των κομμάτων που έχουν την πλειοψηφία. Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε ανεμπόδιστα δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Ιανουάριος και Σεπτέμβριος 2015) και κυβερνά με το ισχύον σύστημα του θηριώδους μπόνους. Οι αντίπαλοί του δεν επιχείρησαν να τον εμποδίσουν και έπραξαν σωστά. Αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της πρώτης περιόδου δεν έδειξε καμιά ευαισθησία να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, για τον απλούστατο λόγο ότι τη βόλευε μια χαρά το μπόνους του, ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία.

Η σημερινή πρεμούρα να αλλάξει ο νόμος και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές οφείλεται καθαρά στην επιδίωξη να εμποδιστεί ο σχηματισμός κυβέρνησης από το αντίπαλο κόμμα. Υπολογίζοντας ότι στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιθανότατα δεύτερο κόμμα, η σημερινή πλειοψηφία επιδιώκει να δυσχεράνει το σχηματισμό κυβέρνησης από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό είναι το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα από τις  κυβερνητικές κινήσεις.

Η επιδίωξη δεν θα ήταν αθέμιτη, αν δεν παρέβλεπε τον κίνδυνο περαιτέρω κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος, που οδηγεί σε παραλυτική ακυβερνησία. Δεν βρισκόμαστε σε εποχές που στη Βουλή ήταν τρία ή τέσσερα κόμματα, η σημερινή έχει οκτώ. Επομένως, κάθε υπαρκτή πολιτική δύναμη στο εκλογικό σώμα αντιπροσωπεύεται. Ενδεχόμενη θεσμοθέτηση της λεγόμενης απλής και ανόθευτης αναλογικής (χωρίς όριο εισόδου και χωρίς μπόνους στο νικητή), ενώ φαίνεται ως η πιο δίκαιη και αγαθή επιλογή, στην ουσία αποτελεί συνταγή ακυβερνησίας ή οδηγεί σε παρά φύσιν κυβερνητικές συνεργασίες, οι οποίες πάλι ακυβερνησία  θα φέρουν.

Ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ καλό είναι να αντιληφθούν ότι είναι περαστικοί από την εξουσία. Ετσι συμβαίνει στις δημοκρατίες. Όποιο εκλογικό σύστημα κι αν σκαρφιστούν,  όσες «μαϊμουδιές» κι αν επιχειρήσουν, δεν μπορούν να διατηρηθούν στην εξουσία  εσαεί

Με τον ισχύοντα νόμο χρειάστηκαν δύο κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2012, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το 2015). Αν ο νόμος γίνει περισσότερο αναλογικός, ίσως θα χρειάζονται τρία ή και περισσότερα κόμματα και όλοι αντιλαμβάνονται τι θα σημαίνει αυτό για τη διακυβέρνηση (παραλυτικές ισορροπίες, πολλαπλοί εκβιασμοί ανάλογα με τα στενά συμφέροντα κομματιδίων και προσώπων κοκ). Και αν ο νέος νόμος είναι απλούστατη αναλογική, τότε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συγγενών (κατά το δυνατόν) κομμάτων θα οδηγήσει στην αναγκαστική «τερατογένεση» της συγκυβέρνησης των δύο μεγαλύτερων (σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ). Κι επειδή η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία, γίνεται εύκολα αντιληπτό ποια κωμωδία (ή τραγωδία) θα εξελιχθεί αν οδηγηθούμε σε τέτοια «λύση».

Ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ καλό είναι να αντιληφθούν ότι είναι περαστικοί από την εξουσία. Ετσι συμβαίνει στις δημοκρατίες. Όποιο εκλογικό σύστημα κι αν σκαρφιστούν, όσες «μαϊμουδιές» κι αν επιχειρήσουν, δεν μπορούν να διατηρηθούν στην εξουσία  εσαεί. Γι’ αυτό ας υπερβούν το άγχος της «παρένθεσης» κι ας φέρουν εκλογικό σύστημα έντιμο και καθαρό, που να διασφαλίζει την ομαλή διακυβέρνηση του τόπου.

Τα δε μικρότερα κόμματα ας μην προσχωρήσουν στη λογική του πρόσκαιρου οφέλους, που είναι άλλωστε μικρό. Η λεγόμενη απλή και ανόθευτη αναλογική ελάχιστες έδρες παραπάνω τους διασφαλίζει.

Ο κατακερματισμός και η ακυβερνησία θα έχουν πολλαπλάσιο κόστος για τη χώρα. Θα είναι εγκληματικό να το πληρώσουν οι πολίτες για να κερδίσουν αυτά δυο-τρεις έδρες  παραπάνω.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...