Απίστευτο και όμως… ελληνικό. Πρώτα ήρθε η είδηση ότι η Ελλάδα είπε «όχι» στο CERN στην παραχώρηση τεχνογνωσίας και στην εγκατάσταση καινοτόμου Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Ογκων. Οπως είναι λογικό, η είδηση δημιούργησε αρκετές αντιδράσεις για την αδιαφορία της Ελλάδας απέναντι σε μία τόσο σημαντική και καινοτόμο επένδυση.
Και σαν να μην έφτανε αυτή η στάση της ελληνικής πλευράς, ήρθε και η απάντηση στην κριτική από το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο που ουσιαστικά χαρακτηρίζει το εγχείρημα… «ανώριμο»!
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης χαρακτηρίζει την ανάπτυξη ενός κέντρου πρωτονικής θεραπείας στην Ελλάδα «εγχείρημα ανώριμο στην παρούσα φάση». Ο κ. Φωτάκης μάλιστα αρνείται τις κατηγορίες ότι ο Τομέας Ερευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας και η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) επέδειξαν ολιγωρία για την ανάπτυξη σχετικής δραστηριότητας στη χώρα.
Οπως αναφέρει ο υπουργός, «το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης είναι υψηλό, σε συνδυασμό με το πειραματικό ακόμη στάδιο της αποτελεσματικότητας και της περιορισμένης ευρύτητας εφαρμογών της συγκεκριμένης μεθόδου», ειδικά «αν ληφθεί υπόψη ότι στις συνήθεις και κατά πολύ οικονομικότερες ακτινοθεραπείες έχουν ήδη σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις στον περιορισμό των παρενεργειών».
Ο κ. Φωτάκης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα από την αρχή της συζήτησης για την ενδεχόμενη εγκατάσταση στο Μαυροβούνιο της υποδομής με τεχνογνωσία του CERN, παρακολουθεί στενά το εγχείρημα και συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις στο πλαίσιο καλής γειτονίας και περιφερειακού συντονισμού. Τονίζει ακόμη ότι το απαιτούμενο κόστος εγκατάστασης επιχειρείται να προέλθει από ειδικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απευθύνονται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και δεν έχουν ακόμη εξασφαλιστεί.
Ο αναπληρωτής υπουργός μάλιστα σπεύδει να μας πει ότι η έρευνα και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην Υγεία αποτελεί τομέα υψηλής προτεραιότητας για το υπουργείο, που έμπρακτα προωθεί την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών, όπως η εμβληματική Δράση για τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας με έμφαση στην Ογκολογία. Τέλος, αναφέρει ότι «τέτοιου είδους πιέσεις για τη διαμόρφωση επιστημονικών επιλογών, μέσω της δημιουργίας θορύβου στον Τύπο, είναι όχι μόνο αντιδεοντολογικές και αντιεπιστημονικές, αλλά συχνά υποκρύπτουν τακτικισμούς εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών που υποκινούνται από ιδιοτελή κίνητρα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News