Μετράμε κοντά διακόσια χρόνια ως ελεύθερο κι οργανωμένο (λέμε τώρα…) κράτος και, αν και κάθε άλλο παρά άμουσος λαός, οι μουσικές σπουδές μόλις τις τελευταίες δεκαετίες κατάφεραν να μπουν στα προγράμματα των Πανεπιστημίων της χώρας. Σημαντική δουλειά υποδομής βέβαια γίνεται με χίλια προβλήματα στα Μουσικά Σχολεία, όπου με χαρά βλέπεις πιτσιρίκια να καταγίνονται με χορδές, επιστόμια και κρουστά, πολλές φορές και με όργανα ξεχασμένα.
Κι όμως σ’ αυτά τα λίγα χρόνια, κάτι φύσηξε στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης. Είχαμε επιτέλους μουσικούς με πανεπιστημιακό πτυχίο εξ Ελλάδος και πέρα από τον τύπο του διπλώματος, φρέσκο αεράκι φύσηξε στην εκπαίδευση αλλά και στην αναζήτηση και στον γόνιμο πειραματισμό.
Το δυτικότροπο κλισέ βέβαια υπερισχύει πάντα σαν πληροφορία και «μοντερνιά» αλλά στην Ελλάδα της μέσα Κρίσης, μια ξεχωριστή φουρνιά μουσικών, με αφετηρία τον ελληνικό ήχο, έρχεται για να βάλει, σε πείσμα των καιρών, το δικό της κρίκο στην αλυσίδα της ελληνικής μουσικής και του ελληνικού τραγουδιού. Εξάλλου «παράδοση δεν είναι τι παρέλαβες αλλά τι θα παραδώσεις» έλεγε ο μέγας Άκης Πάνου.
Η παρουσίαση μουσικών, που αποπειρώνται να πάνε ένα βήμα παρακάτω τον ελληνικό ήχο σε μια σειρά μουσικών τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ βρήκε θερμούς συμπαραστάτες στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικών ΜΜΕ του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ με τη διαχείριση του ΕΛΚΕ και στην ΕΡΤ 3 κι ένα ταξίδι ξεκίνησε. Είχα την τύχη ν’ αναλάβω να βρω και να μιλήσω με τους μουσικούς και ξεκαλοκαιριάσαμε στο δρόμο, σε βουνά και σε λαγκάδια.
Σε συναυλίες, σε άδυτα στούντιο και σε πρόβες εντατικές, σε χώρους δράσης, εκεί που η μουσική γεννιέται και απογειώνεται πήγε η κάμερα, για να φανούν θαυμαστά και όμορφα, που δύσκολα η «να ‘χαμε να λέγαμε» main stream τηλεοπτική «αισθητική» κεντρώνει.
Ο κιθαρίστας Δημήτρης Μυστακίδης, το γυναικείο φωνητικό σύνολο Stringless, οι Ποντοπόροι, ο Ναουσαίος δεξιοτέχνης του κλαρίνου Σταύρος Παζαρέντζης, οι Γρεβενιώτες καινοτόμοι Μανιταρόκ, οι Κρήτες αδελφοί Γιώργης και Νίκος Στρατάκης, οι Δραμινοί Soundic, η Αλεξία Χρυσομάλλη, η ομάδα «Ηλιοδρόμιο», ο δαιμόνιος Μιχάλης Τζουγανάκης και η αειθαλής κλασική Ξανθίππη Καραθανάση ήταν οι καλλιτέχνες που μας τίμησαν. Οι επιλογές έγιναν βέβαια με γνώμονα το εφικτό κι όχι αξιολογικά – δεκάδες ακόμη καλλιτέχνες θ’ άξιζε να συναντήσουμε ενώ μόνο ευχαριστίες υπάρχουν για τις προσωπικότητες, που μίλησαν για τους καλεσμένους.
Το project «Σύγχρονοι / παραδοσιακοί Μουσικοί» είναι μια σειρά 50΄μουσικών ντοκιμαντέρ, υπό την επιμέλεια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που παίζεται κάθε Σάββατο στις 9 μ.μ. στην ΕΡΤ 3.
Οι εκπομπές που ήδη έπαιξαν στα link:
http://webtv.ert.gr/ert3/07okt2017-sygchroni-paradosiaki-mousiki-pontopori/
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κουφονίκος
Καλλιτεχνική επιμέλεια-συνεντεύξεις: Στάθης Παχίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Καλλίρης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Αγιαννίτης, Χρήστος Ματζηώνας
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Ματσιώλα
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Άννα Ποδάρα
Ηχοληψία: Κώστας Κόντος, Κρίτων Κιουρτσής
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Καψούρα
Εκτέλεση παραγωγής: Εργαστήριο Ηλεκτρονικών ΜΜΕ, Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΕΛΚΕ – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News