Ενα παιδί ελλήνων μεταναστών στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή. Παρά την ελάχιστη κομματική αναγνωρισιμότητα, ο 52χρονος πολιτικός των Φιλελευθέρων (FDP) Γρηγόρης Αγγελίδης από το Νόιστατ, μία πόλη 45.000 κατοίκων κοντά στο Ανόβερο, όχι μόνο κατάφερε να μπει στην εκλογική λίστα του FDP στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας, αλλά στις 24 Σεπτεμβρίου εξελέγη βουλευτής της Μπούντεσταγκ.
Ο πρώτος ελληνικής καταγωγής βουλευτής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου έμελλε να προέρχεται από το πιο «σκληρό» για την Ελλάδα γερμανικό κόμμα -μετά το ακροδεξιό AfD. Γιατί ήδη η προοπτική συμμετοχής του FDP στη νέα γερμανική κυβέρνηση προκαλεί ρίγη στην Αθήνα. Ειδικά αν επαληθευθεί το σενάριο περί ανάληψης του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομικών από τους Φιλελευθέρους του Κρίστιαν Λίντνερ.
Όπως επισημαίνει και ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή έκδοση της εβδομαδιαίας οικονομικής επιθεώρησης Wirtschaftswoche, «στην Ελλάδα φοβούνται ότι ένας υπουργός Οικονομικών του FDP θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απόλυτο εφιάλτη για αυτούς» και αυτό με δεδομένο ότι κορυφαία στελέχη των γερμανών Φιλελευθέρων είχαν ταχθεί ανοικτά -κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου- υπέρ μιας προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Προεκλογικά, ο ίδιος ο Αγγελίδης -λόγω και της καταγωγής του- είχε κληθεί επανειλημμένα να τοποθετηθεί έναντι του ελληνικού ζητήματος, κυρίως από μέλη και οπαδούς του FDP που διερωτώνταν κατά πόσο ο υποψήφιος βουλευτής ταυτίζεται με τη «σκληρή» ατζέντα των Φιλελευθέρων για τις χώρες – μέλη της ΕΕ με δημοσιονομικά προβλήματα.
«Θα πρέπει να αναζητήσουμε τις λύσεις και τα μέσα που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία προς μια βιώσιμη κατεύθυνση και οι οποίες όντος θα βοηθήσουν τους Έλληνες. Αν εξετάσουμε τα προηγούμενα χρόνια διαπιστώνουμε πως υπήρξαν εξελίξεις που δεν βοήθησαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα και παράλληλα οδήγησαν σε μια έλλειψη κατανόησης στην υπόλοιπη Ευρώπη και τη Γερμανία. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση. Το ζητούμενο είναι ποια μέσα βοηθούν πράγματι», απαντά μέσω της Deutsche Welle.
Η εκλογική του επιτυχία στις 24 Σεπτεμβρίου αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο λόγος του και οι απαντήσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έπεισαν τους ψηφοφόρους του FDP.
Όσο για τους λόγους που τον έφεραν στους κόλπους του κόμματος του Κρίστιαν Λίντνερ, o κ. Αγγελίδης εξηγεί: «Είχα την εντύπωση ότι η κοινωνία μας έχει πάρει λάθος δρόμο. Δηλαδή, πάει να γίνει μια κοινωνία που κηδεμονεύει, η οποία θάβει τα ταλέντα αντί να τα προωθεί». Κατά την άποψη του το FDP είναι εκείνο το κόμμα που υπερασπίζεται περισσότερο από κάθε άλλο το δικαίωμα της ατομικής πρωτοβουλίας αλλά και την ελευθερία.
Στο κλισέ ερώτημα εξάλλου αν αισθάνεται πιο πολύ Έλληνας παρά Γερμανός, ο Γρηγόρης Αγγελίδης απαντά χωρίς περιστροφές: «Έχω διαπιστώσει για μένα ότι είμαι ένας Γερμανός του βορρά. Έτσι είναι». «Στην Ελλάδα», συμπληρώνει, «έχω τις οικογενειακές μου ρίζες. Πατρίδα μου είναι πλέον η Γερμανία. Έχω όμως αν θέλετε την πολυτέλεια να είμαι συνδεδεμένος με δύο χώρες και δύο πολιτισμούς».
Η πορεία μέχρι τη βουλευτική έδρα
Ο Γρηγόρης Αγγελίδης γεννήθηκε το 1965 στο Ανόβερο από γονείς μεταναστών με καταγωγή από το Κιλκίς». «Αρχές του ’60 ήρθαν μετανάστες στη Γερμανία και δούλευαν ακόρντ, δηλαδή δουλειά με το κομμάτι στα εργοστάσια. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ο πατέρας μου άνοιξε κατάστημα λιανικής. Αλλά η μητέρα μου εργαζόταν με το κομμάτι μέχρι να βγει στην σύνταξη», λέει ο ίδιος στη Deutsche Welle.
Στις αρχές του ’70, οι γονείς του τον στέλνουν στην Ελλάδα και για τρία χρόνια πάει στο δημοτικό. Η ώρα της επιστροφής στη Γερμανία όμως δεν αργεί, καθώς όπως εξηγεί ο ίδιος, οι γονείς του παρά το ότι «όπως πολλοί γκασταρμπάιτερ τότε ζούσαν με το όνειρο της επιστροφής, τη στιγμή που συνειδητοποίησαν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν, με έφεραν πάλι πίσω στο Ανόβερο.»
Αφού ολοκληρώνει τις σπουδές του εργάζεται ως τραπεζικός υπάλληλος στην Dresdner Bank και στη συνέχεια στην Credit Suisse Γερμανίας, ενώ από το 2010 είναι μέτοχος εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Παράλληλα αναπτύσσει μια πλούσια εθελοντική δραστηριότητα, με πρότυπο τον πατέρα του. Παρ’ ότι εργαζόταν στο κατάστημα του 70 ώρες την εβδομάδα έβρισκε το χρόνο για εθελοντική προσφορά σε ελληνικούς συλλόγους και στην εκκλησία. «Ομολογουμένως αυτό με επηρέασε πάρα πολύ», παραδέχεται ο κ. Αγγελίδης.
Όταν εντάσσεται στο FDP η εθελοντική προσφορά και οι απόψεις του εντυπωσιάζουν στο νέο του κόμμα. Πολιτικοί του φίλοι τον πείθουν να υποβάλει υποψηφιότητα για βουλευτής. Τελικά καταφέρνει να κερδίσει όλες τις εσωκομματικές ψηφοφορίες και να μπει σε εκλόγιμη θέση στη λίστα των υποψηφίων του κόμματος του. Η εκλογή του προκαλεί σε τρίτους έκπληξη. Γιατί ο Γρηγόρης Αγγελίδης δεν ήταν ούτε παλιό στέλεχος του κόμματος, ούτε είχε να επιδείξει ιδιαίτερες πολιτικές περγαμηνές.
Ο ίδιος εκτιμά για την επιτυχία του στις εκλογές τις 24ης Σεπτεμβρίου πως αποτελεί «ένδειξη των πρόσφατων εξελίξεων στο κόμμα» του. «Μετά την αποτυχία να επιστρέψουμε στη Βουλή πριν τέσσερα χρόνια έπρεπε να χαράξουμε μια νέα γραμμή. Τo “νέo” FDP χαρακτηρίζουν καινούργιες δομές, νέα πρόσωπα και μια νέα σκέψη. Τα κομματικά μέλη ήταν της άποψης πως ένας κύριος Αγγελίδης με τον τρόπο που σκέφτεται και δραστηριοποιείται, εκφράζει τέλεια αυτόν τον προσανατολισμό», συμπεραίνει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News